Subsidie

Sinds september 2019 is het voor u als particulier mogelijk om subsidie op de isolering van uw woning aan te vragen. Ook in 2021 blijft dit van kracht, al is er een aantal wijzigingen doorgevoerd. Per 4 januari 2021 is de subsidieregeling verbreedt en heet het ‘Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing’ (ISDE). 

Subsidiebedragen en isolatiewaardes

Er zijn regels met betrekking tot de isolatiewaarde van de maatregelen. In onderstaande tabel vindt u de voorwaarden van de subsidiebedragen.

  Subsidiebedrag per m2 Minimaal vereiste m2 Maximaal m2 Minimale Rd-waarde [m2 K/W]
Gevelisolatie €25 15 170 3,5
Spouwmuurisolatie €5 15 170 1,1
Dakisolatie €20 25 200 3,5
Zolder/vlieringvloer €5 25 130 3,5
Vloerisolatie €7 25 130 3,5
Bodemisolatie €4 25 130 3,5

Hebt u vragen over de subsidiëring van isolatiemogelijkheden? Neem dan contact met ons op. We staan u graag te woord.

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen

Voorwaarden isolatiesubsidie

U bent eigenaar van het huis en woont er zelf. U hebt de woning dus niet verhuurd.

U laat 2 of meer delen van uw huis isoleren: dak, spouwmuur, buitenmuren, vloer, ramen. Of u laat 1 deel isoleren en neemt daarnaast een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet.

U kiest voor zeer goede isolatie. Voor elke maatregel geldt een minimale isolatiewaarde, die vindt u op rvo.nl.

Voor elke maatregel is er een minimum oppervlak dat u moet laten isoleren. Het aantal vierkante meters vindt u in de tabel hierboven.

U kunt subsidie krijgen voor isolatiemaatregelen die u na 1 januari 2020 hebt genomen, en voor een warmtepomp of zonneboiler die na 30 juni 2020 is geplaatst. De aanvraag doet u achteraf, maar wel binnen 12 maanden nadat de eerste maatregel is uitgevoerd en betaald.

U krijgt alleen subsidie voor het isoleren van een bestaande woning, zoals die nu is. Dus niet voor het isoleren van een nieuwe aanbouw of een nieuwbouwwoning.

U laat de maatregelen uitvoeren door een bedrijf. U doet het dus niet zelf.

U mag meerdere keren subsidie aanvragen voor dezelfde woning, maar het moet wel om andere maatregelen gaan. 

Kijk voor alle voorwaarden en details op de website van RVO.

Om gebruik te kunnen maken van de ISDE-subsidie, moet u minimaal twee energiebesparende maatregelen nemen. U zou bijvoorbeeld spouwmuurisolatie en vloer- of bodemisolatie met elkaar kunnen combineren, maar u mag een isolatiemaatregel ook combineren met bijvoorbeeld een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet. Isolatiemaatregelen die toegestaan zijn voor het aanvragen van de subsidie zijn spouwmuurisolatie, vloerisolatie, bodemisolatie, dakisolatie en gevelisolatie.